Кухнята трябва да е добре организирана и практична, за да можете спокойно да развихрите кулинарните си умения.

КАК ДА ПРОЕКТИРАМЕ УДОБНА КУХНЯ?

Планирате ли поръчка на нова кухня? Това е сериозно изпитание за всяко домакинство, затова искаме да сме полезни за Вас с няколко препоръки.

Когато обмисляте разположението на своята кухня, помислете за правилото "работен триъгълник" и се опитайте да го пресъздадете във вашето пространство. Използвано още от XIX в, този стандарт насочва към най-важните зони във всяка кухня - хладилник, мивка и готварска печка. Имайте предвид, че е доста удобно да има дори малък работен плот между всяка от зоните за подготовка на продуктите. Когато можете да готвите бързо и удобно, ще започнете да се наслаждавате на процеса.

* Хладилникът може да бъде вграден или свободностоящ, с една врата или с две врати. Уверете се, че нищо не пречи на отварянето на вратите. Ако сте го поставили в ъгъл, вратата трябва да се отваря към стената за по-лесно използване. Не препоръчваме да поставяте хладилник в средата на кухнята, тъй като ще раздели работното пространство и ще бъде неудобно да готвите.

* Мястото на мивката обикновено е съобразено с изводите на ВиК инсталацията. На пазара се предлагат както големи мивки с едно или няколко корита, така и компактни, дълбоки мивки, подходящи за малки кухни.

* Печката може да бъде свободностояща или вградени фурна и котлони в шакф.

СПРЯМО РАЗМЕРИТЕ НА ПОМЕЩЕНИЕТО ИМА НЯКОЛКО ВИДА ОФОРМЛЕНИЕ НА КУХНЯ:

Едноредова кухня

При нея хладилникът, мивката и печката са в една линия. Препоръчително е да има работно пространство между тях, като между мивката и готварската печка е добре то да бъде 50 - 90см.


Двуредова кухня

При нея може да се оформи перфектен работен триъгълник, като на една от стените се разположи печката, а на другата – мивката и хладилника.


Г-образна кухня

Тук вариантите за оформление на работен триъгълник са много и зависят от конфигурацията на шкафовете. Например ако мивката е в ъгъла, а печка и хладилник от двете му страни.


П-образна кухня

Поставяте мивка в центъра, а до нея можете да заложите съдомиялна машина. Позиционирайте останалите уреди от двете страни, за да получите равнобедрен триъгълник. Ако желаете, може да поставите печката в центъра, а мивката и хладилника от двете страни.


Кухня с остров

На острова може да се монтира мивка или печка, като предварително трябва да са заложени необходимите инсталации.