Красив под на дневната, трапезарията, кухнята – много хора осъзнават значението му за цялостното излъчване на стаята. Не трябва да се забравя, че той допринася за хармонията в интериора. 

При дизайна на обстановката в дома специалистите се придържат към няколко важни принципа: баланс, ритъм, повторение, акцент, пропорции и мащаб, както и хармоничност. Ще разгледаме тези принципи във връзка с пода, неговия цвят, материала на настилката. Обзавеждайки новия дом, планирайте всяка покупка на мебели и декорации заедно с планирането на подовото покритие в съответната стая.

Балансиран интериор

Балансът означава равновесие на цветове, което трябва да се вземе предвид при избора на цвят за пода. Планирате покупка на нови секции за дневната? Трябва да съобразите и цвета и вида на покритието за пода с тях. Това се отнася и за материала на подовото покритие – дърво, ламинат, теракота, гранитогрес – той трябва да е лек и светъл, за да съответства на леки и светли мебели, и обратно.

Ритъмът в интериора

Ритъмът означава връзка между елементите, така че да излъчват усещане за хармония. Това е връзката между цветовете, формите, както и повторението на линии и форми. При избора на настилка за пода отново трябва да свържете избора на линии и форми на покритието с цялостната обстановка. Геометричните форми на пода трябва да свържете със същата идея при оформлението на обзавеждането и декорирането. Много атрактивен е изборът на линии, които ще създават илюзия за повече пространство. Лесно можете да свържете линиите в подовото покритие с избора на текстил и декоративни пана на линии.

Подходящото повторение не е досадно, а ефектно

Невинаги повторението е недостатък, а в интериора то може да се превърне в силна страна на дизайна. Можете да повторите елементи като цветове, текстури и други. Включете в оформлението и повтаряне на елементи в подовото покритие. С разнообразието на материали, цветове и фигури това е лесно постижимо.

Изберете акцент на пода или сред мебелите, или и двете

За да се създаде акцент, трябва да се избере подходящият фокус. От стаята и предпочитанията ви зависи дали фокусът ще бъде цветно петно на пода, или върху стената, или ще координирате тези две възможности. Още един стилен начин за акцент на пода, съчетан с аксесоар като акцент, е декоративна композиция от ковано желязо или витраж в средата на пода, а над нея висяща композиция от същите материали.

Пропорциите и мащабът зависят от големината на стаята

При избора на подово покритие за малка стая трябва да избягвате едри фигури на плочките, а за голяма стая неподходящи са дребните фигури. Най-лесният и сполучлив избор е едноцветен под, като съобразите цвета – светъл или тъмен, според пространството. За малка стая светлият под е предимство, а за голямо помещение можете да изберете тъмен цвят.


Хармоничността – съвкупност от резултатите при останалите принципи

Хармоничността се получава при спазване на баланс, ритъм, пропорции и избора на подходящи акценти. Тя е цялостният резултат от оформлението на пода, избора на мебелите и аксесоарите за дома. Ще я усетите, когато подберете цвета, формите, елементите на подовото покритие по правилния начин и така лесно ще ги свържете с мебелировката.

Подът е не само незабележима част от стаята, а основен компонент в създаването на уютна и стилна обстановка. Важно е да го оформите по подходящ начин, за да го впишете в цялостния дизайн на стаята.