Изборът на цвят за обстановката, особено за стените, е предмет на много спорове. С подходящите цветове домът изглежда по-просторен, по-уютен, дори по-топъл. Важно е да знаете основните правила за избор на цвят за стените, мебелите, както и за текстила и аксесоарите. Така ще постигнете оптималния и най-подходящ вариант на цветово оформление на вашия дом.


Тъмни или светли цветове

Известно е, че за да изглежда домът по-приветлив, трябва да заложите на светли цветове. С тях малките ви стаи ще изглеждат по-просторни, а ако изберете светъл цвят за външната страна на къща, също ще постигнете такъв ефект, което е голямо предимство.

От друга страна, за привържениците на тъмни цветове ще изтъкнем, че изборът им придава повече солидност на обстановката. Ако изберете тъмен цвят за долната външна част на къща, тя ще изглежда още по-стабилна.

Дизайнерите често използват тези основни принципи, за да добавят пространство и светлина в малки кухни, залагайки най-вече на изобилие от естествена светлина. И обратното, ако трябва да се постигне уют в голяма стая, тъмните цветове абсорбират светлината. Така голямата дневна ще придобие по-уютен и канещ за отдих вид.

За да придадете повече топлина на интериора

С подходящи цветове ще успеете да постигнете и този важен ефект. Вашият избор трябва да е един от следните:

кремаво към бяло

оттенъци на сивото

горчица

мандарина

наситено червено

меко синьо


Освен за стените, вашият избор на цветове се отнася и за мебели като секции, кухненски мебели, както и за текстила. Много важни за придаване на топло излъчване са подходящо подбраните завеси.

Не само ефектът на топлина, но и самото поглъщане на естествената топлина от слънчевите лъчи са много по-големи при тъмни цветове в интериора. Установено е, че с тъмна мазилка или тапети се постига със 70% до 90% по-голямо усвояване на слънчевата топлина, проникваща в стаята.

Кои цветове избеляват най-бързо

Това е въпрос, който си задават много хора. За тези, които искат да изберат цветове, без да се налага доста скоро да боядисват отново, ще уточним, че боите в жълто, оранжево и червено избеляват най-бързо. Това се дължи на бързата химична реакция с веществата в околната среда, като кислород, азотна киселина, озон. Ако все пак изберете някой от тези цветове за боядисване, подгответе се за освежаване на избелелите бои в близкото бъдеще.

Подходящи цветове за дневната

Ще посочим най-подходящите за дневната цветове, както и ефекта, който ще постигнете с тях:

зелено – това е цветът на хармоничност

сиво – създава голяма пространственост

бежово – цвят на спокойствието

Внимавайте с избора на цветове в коридора или антрето


Дори коридорът ви да е тесен или антрето малко, светлият цвят може да се окаже недобър избор. Тук освен визуалния ефект трябва да се отчете и практичността на цветовете. Това е място, където членовете на семейството и гостите сменят и оставят обувки, палта, шалове, шапки, чадъри. Това означава, че се внася много прах и замърсяването е постоянно. Върху светлите цветове на стените ще се открояват всички замърсявания.

Ако все пак предпочитате мебели за антре и стени в светли цветове, изберете пъстри тапети, за да не изпъкват лесно замърсяванията. Разбира се, важно е и да почиствате често.

Започнете планирането на интериора от цветовете

Не само красивите нови мебели допринасят за уютен, излъчващ достатъчно топлина и отговарящ на нуждите на семейството дом. При планиране на обстановката започнете от цветовете и съобразете избора на всички елементи с ефектите, които създават те.